cat, pet, feline-3591348.jpg

Van streep naar plaatje

Er zijn veel katten die optillen of oppakken niet zo relaxed vinden. Sommige bewegen hun voorpoten voor het idee een beetje heen en weer, andere verzetten zich door te bijten of te krabben. Waarom vinden katten het onprettig om opgepakt te worden en kun je daar iets aan doen?

Katten zijn roofdieren, maar dat betekent niet dat ze altijd als een leeuw rondlopen. Ze vluchten weg als ze gevaar (denken te) zien. Een kat wil daarom altijd vaste grond onder haar vier voetjes. Ze vind het niet fijn opgepakt te worden want dan verliezen ze hun controle. Veel katten hebben negatieve ervaringen met oppakken. Bedenk maar eens op welke momenten je een kat oppakt. Bijvoorbeeld: Als je haar in haar mand stopt om naar de dierenarts te gaan of wanneer je haar wilt straffen en in het nekvel pakt.

Als je kittens van jongs af aan op de juiste manier optild, zullen de meeste katten dit later zonder problemen toelaten. Vind je kat het echt vreselijk om opgetild te worden, leer haar dan aan om je hand te volgen. Zo kun je haar met een kleine handbeweging (gevolgd door een snoepje) bijvoorbeeld leren om op een krabpaal te klimmen of juist van je schoot of de bank af te gaan. Overigens zijn er ook katten die het helemaal niet erg vinden op opgepakt te worden!

Probeer van tevoren kennis te maken met de kat die je gaat fotograferen. Wanneer het je eigen kat of die van een bekende is, ken je het beestje natuurlijk al maar als je een onbekende kat gaat fotograferen is het handig als hij je al een vaker gezien heeft en je geen vreemdeling met een eng toestel bent. Gun jezelf en de kat de tijd om elkaar te leren kennen. Zoals gezegd kan het namelijk voor de kat behoorlijk eng zijn. Vreemde geluiden, rare apparaten en een figuur die zich in allerlei bochten wringt voor het perfecte shot. Door het rustig aan te doen geef je de kat de kans om zich op zijn gemak te voelen en zich te ontspannen.