Wat zijn nu belangrijke eigenschappen van een camera die je vooral gebruikt voor foto’s van katten? Hoe snel is de camera als het gaat om snel foto’s achter elkaar maken (fps – frames per second)?
· 3 foto’s per second is bijvoorbeeld vrij traag.
· Voor dierenfotografie (als ook snellere momenten van belang zijn) zou ik als richtlijn het liefste minimaal 8 foto’s per seconde willen geven. Meer geeft je meer kans op het juiste moment.
Fabrikanten zijn ook niet altijd even open over de snelheid. Een goed voorbeeld hiervan is de Canon EOS R. Bij specificaties wordt opgegeven: 8 foto’s per seconde. Alleen wat blijkt, als het gaat om continu scherpstellen, zijn het nog maar ongeveer 3 foto’s per seconde. Niet alleen de snelheid van de camera (hoeveel foto’s per seconde) doet ertoe, het gaat er ook om hoe snel de camera kan blijven scherpstellen op beweging van de katten. Ik heb het dan over de wat snellere beweging, actiefoto’s dus. Dit is niet direct te zien aan specificaties, het beste bekijk je hiervoor reviews. In het algemeen geldt, hoe duurder de camera hoe beter ook het autofocussysteem is (scherpstelsysteem). Sommige camera’s beschikken over mogelijkheden om onderwerpen te volgen en automatisch te blijven scherpstellen (“tracking”). Op zich is dit positief, maar de “tracking” van de ene camera kan in de praktijk toch veel beter werken dan de andere.
Sommige camera’s beschikken over animal eye autofocus, denk aan een aantal Sony Systeemcamera’s. Het is een leuke extra functie, maar werkt niet op alle dieren (bijvoorbeeld als ze ver weg zijn, of vogels met kleine ogen). Je kan ook uitstekende en zelfs prijswinnende foto’s maken met een camera zonder deze functie. Staar je hier dus niet blind op. Hoe meer megapixels, hoe beter je een uitsnede (“croppen” noemen fotografen dat) kan maken met behoud van de mogelijkheid om zo’n foto nog groter af te laten drukken. Dieren zijn regelmatig wat verder weg. Ze komen dan te klein in beeld.